duminică, 13 aprilie 2014

Gărâna

Intamplator, am ajuns si eu, in sfarsit, la Garana – dar nu la vestitul festival de jazz, ci asa, in trecere, prin luna aprilie, cand nu vezi tipenie de turist in zona. Garana este un sat situat cam la 1000 de metri altitudine, nu departe de muntii Semenic (in jud. Caras Severin). Arata ca un loc desprins de lume si, cumva, te simti acolo ca in alta tara. Asta se explica prin faptul ca localitatea a fost înființată în 1828 cu numele de Wolfsberg, de coloniști germani provenind din Pădurea Bavareză și din Boemia de sud. Acesti colonisti sunt cunoscuti sub numele de ”pemi”. Probabil de asta satul arata special si are alt vibe.

foto: Miruna Tirca

Din pacate, in Garana si alt sat invecinat nu mai locuiesc decat 78 de persoane, in prezent, conform spuselor lui Papi, localnic si unul dintre organizatorii festivalului de jazz. Marea parte din case sunt locuinte de vacanta ale orasenilor din Timisoara sau Resita. Cu toate astea, in afara de Festivalul de jazz, se pare ca prin Garana mai misca si alte evenimente (concursuri de biciclete, motociclete etc); s-a facut recent si o partie de schi. Cu toate acestea, se pare ca din partea Primariei nu exista prea mult sprijin pentru revitalizarea zonei, dimpotriva. (conform spuselor celor cu care am schimbat cateva vorbe).
foto: Miruna Tirca

La vreo 3 km de Garana se afla satul Lindenfeld, un sat-fantoma, care a fost in totalitate parasit de locuitorii sai (tot colonisti pemi). Pe aici nu am ajuns inca, dar am inteles ca are o atmosfera cu totul speciala; in multe case parasite se pare ca au ramas obiectele amplasate ca si cum proprietarul s-ar fi dus cateva minute pana in vecini, nu definitiv in alta tara...Lindenfeld se anunta a fi o explorare interesanta pentru vara care urmeaza.Lindenfeld - fotografie preluata de pe google images

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu